تعریف و اهداف دوره
هدف از اين رشته تربيت نيروهاي متخصصي است كه بتوانند در پروژههاي مختلف عمراني در زمينههاي ساختماني ، راهسازي ، پلسازي ، سازهها و بناهاي آبي، جمعآوري و دفع فاضلاب و ... مسووليت طرح ، محاسبه و اجرا و نظارت بر اجرا را بر عهده گيرند.
همان طور كه براي داشتن يك زندگي موفق بايد برنامه ريزي كرده و طرح و نقشه شخصي داشت، براي انجام يك كار عمراني كه گاه چندين سال به طول ميانجامد، بايد نقشه برداري كرد و اطلاعات دقيقي از ابعاد مكان ساخت سازه ي مورد نظر به دست آورد. براي مثال درهنگام نصب دكل هاي مخابراتي در آغاز بايد مسير دكل گذاري و فواصل بين دكل ها، به ياري نقشه برداري تعيين شود و سپس دكل هاي مورد نظر را نصب کرد.
رشته ي نقشه برداري با جغرافيا و سنجش از راه دور، ارتباط نزديكي دارد براي مثال وقتي مهندس نقشه برداري براي تهيه ي نقشه از ماهواره كمك ميگيرد، به رشته ي سنجش از راه دور نزديك ميشود. هم چنين نقشه برداري در دو رشته عمران وجغرافي بسيار به يكديگر نزديك است و تفاوت اين دو بيشتر در اين است كه در جغرافيا از نقشه براي تهيه ي اطلس هاي جغرافيايي استفاده ميشود، اما در مهندسي عمران از نقشه برداري براي برنامه ريزي و طرح هاي عمراني استفاه ميشود.
توان مندیها و ویژگی های لازم
با توجه به كمیت و كیفیت درسهایی كه در این رشته ارایه میگردد، داوطلب باید از توان و دانش برتر در زمینههای ریاضی و فیزیك برخوردار باشد. همچنین توان جسمی ، قدرت تجزیه و تحلیل ، قدرت تجسم و دقت كافی در بسیاری از مسایل را داشته باشد.
شایان ذكر است كه بسیاری از كارها و طرحهای عمرانی در خارج از محیطهای شهری بوده و فعالیت نسبتا زیادی را میطلبد لذا داوطلب این رشته باید علاقمند به كارهای عمرانی بوده و توانایی كار در محیطهای پرجمعیت را داشته باشد.
آينده شغلي و بازاركار
مراكز مختلفي به صورت مستقيم و غيرمستقيم در فعاليتهاي عمراني نقش دارند كه هر يك به تناسب نوع فعاليت خود، اقدام به جذب فارغالتحصيلان اين رشته ميكنند.
وزارتخانههاي مسكن و شهرسازي، راه و ترابري، جهاد سازندگي و نيرو به صورت گستردهتر و ساير وزارتخانهها، ادارهها ، سازمانها ، مراكز دولتي و خصوصي نظير : وزارتخانههاي آموزش و پرورش ، كشاورزي ، فرهنگ و آموزش عالي، بانكها و ... به صورت مستقيم براي كارهاي عمراني خود مثل طرح و محاسبه، اجرا و نظارت بر اجرا، نياز به استخدام مهندسان عمران و نقشه برداری دارند.
علاوه بر آن، شركتهاي مختلف مهندسان مشاور كه در كشور به صورت گسترده وظيفه طراحي ، محاسبه و نظارت بر اجراي پروژههاي ساختماني را بر عهده دارند؛ همچنين شركتهاي ساختماني و راهسازي دولتي و خصوصي كه در اجراي اين طرحها فعاليت دارند، تعداد كثيري از فارغالتحصيلان رشته عمران را استخدام ميكنند.
اصولا مهندس نقشه¬برداری شانس كاري زيادي دارد چون در طراحي و ساخت بسياري از كارهاي عمراني مانند: راهها، پلها ، سدها ، سازههاي دريايي براي سكوهاي نفتي، آشيانههاي هواپيما و خانههاي مسكوني مقاوم در مقابل زلزله، مهندسين نقشه¬برداری حضوري فعال دارند. متخصصاني كه يا در دفترهاي مشاوره به طراحي پروژههاي فوق ميپردازند و يا مجري كارهاي عمراني مذكور بوده و به كيفيت اجراي آنها نظارت دارند.
طول دوره
برنامه درسی دوره برای 4 نیمسال طرح ریزی شده است و طول آن حداکثر 3 سال می باشد( طبق مقررات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری)، و طول هر ترم 16 هفته آموزشی کامل، مدت هر واحد درس نظری 16 ساعت وبرای دروس عملی و آزمایشگاهی و کارگاهی 48 ساعت می باشد.
تعداد واحدهای درسی این دوره علاوه بر دروس جبرانی، برابر 74 واحد است.